Digitalisaatio vaikuttaa lukuisilla eri tavoilla moneen alaan, mutta erityisesti painaminen on kärsinyt siitä. Tämä sama seikka on vaikuttanut niin ikään karttoihin, sillä paperiset versiot ovat jääneet monilta osin historiaan. Digitaaliset kartat ovat ainakin osittain korvanneet perinteisemmät, minkä ansiosta mahdollisia muutoksia on helpompi päivittää. Tämä kehitysaskel onkin erityisen hyödyllinen esimerkiksi kaupungistumisen megatrendin kannalta, sillä uudet tiet ja kulkuväylät voidaan merkitä välittömästi.
Karttoja internetistä
Monet kartat löytyvät nykyään digitaalisessa muodossa internetissä, josta voi löytää erittäinkin tarkoista alueista tietoja niin kotimaasta kuin ulkomailta. Esimerkiksi hotellin varaaminen on helpottunut huomattavasti, kun erilaisten paikannussovellusten avulla voi tutkia etäisyyksiä ja yhteyksiä itseään kiinnostaviin paikkoihin. Tällaisten asioiden perusteella on helpompi tehdä päätöksiä ja helpottaa huomattavasti muun muassa omaa matkantekoaan.
Suuri muutos tapahtui Suomessa muutama vuosi sitten Maanmittauslaitoksessa, joka vapautti digitaaliset kartat kaikkien saataville. Tällä tavalla kuka tahansa voi katsoa hyvin yksityiskohtaisia tietoja esimerkiksi kiinteistötunnusten tai maastokarttojen kautta.
Kartat sovelluksista
Karttojen käyttäminen on muuttanut niin ikään autoilemista. Aiemmin esimerkiksi lomamatkalainen osti itselleen alueesta kertovan kartan läheiseltä huoltoasemalta, jossa voi hankkia itselleen sopivan aluekartan. Vuosikymmenten saatossa tämä trendi on kuitenkin muuttunut viime aikoina.
Esimerkiksi Google Maps on monelle autoilijalle lähes korvaamaton apu, kun kuljettaja ei löydä tiettyyn paikkaan. Tällä tavalla on mahdollista nauttia karttojenkin koordinaateista liikkeellä ollessa. Kehitys onkin mahdollistanut, että omaa paikkaa voi tarkkailla reaaliajassa kartoilta.
Metsänomistajille iloa palvelusta
Suomen valtio tarjoaa niin ikään korvaamatonta tietoa metsänomistajille Suomen metsäkeskuksen ylläpitämässä palvelussa. Entisaikaan samaa työtä tehtiin manuaalisesti, mutta nykyään kartat ja ilmakuvat ovat saatavilla omistajien käyttöön veloituksetta. Lisäksi metsänomistajille annetaan näiden tietojen perusteella potentiaalisia ehdotuksia hakkuu- ja hoitotöistä tuleville vuosille.