Aikojen saatossa kartat ovat muuttuneet huomattavasti, eikä vain sen vuoksi, että maanmittaustaidot ja keinot ovat monipuolistuneet, vaan myös sen vuoksi, että maiden rajat muuttuvat radikaalistikin. Etenkin pidemmällä aikavälillä historian eri muutokset ovat vahvasti näkyvissä maiden rajoissa sekä erilaisissa kartoissa. Toiset imperiumit kukistuvat, kun taas toiset nousevat. Antiikin Kreikan ja Rooman imperiumi on kauas taakse jäänyttä historiaa, kuin myös Neuvostoliitto, vaikkakaan siitä ei ole niin kauaa aikaa. Pointtina on kuitenkin se, että maiden rajat elävät jatkuvassa muutoksessa.
Suurin rajojen muuttaja on ihmiset
Kautta aikojen ihmiset eivät ole pystyneet elämään sovussa keskenään, vaan lähestulkoon aina kautta ihmiskunnan historian, jossain päin on sodittu maiden rajoista sekä eri maa-alueiden omistuksesta. Ennen isoilla mailla oli myöskin siirtomaita ympäri maailman, kuten esimerkiksi Iso-Britannialla. Myöskin Afrikka oli jaettu eri omistajamaiden kesken lähestulkoon viivoittimella vetäen. Siksi vielä tänäkin päivänä monien Afrikan maiden rajat ovat niin suoria ja maastoa ja ympäristöä mukailemattomia. Tämä on karu totuus, ja tällaiset asiat muuttuvat hyvin hitaasti ja pitkän ajan kuluessa. Oletkin kenties ihmetellyt, miksi Uuden-Seelannin sekä Australian lippujen yläkulmassa on Iso-Britannian lippu. Tämä johtuu nimenomaan aikoinaan siirtomaiden ja hallitsijamaiden jaosta.
Osa maista on jäänyt sotien jalkoihin tai valloitettu kokonaan
Kaikkia ihmiskunnan historiassa planeetaltamme Tellukselta löytyviä maita ja yhteiskuntia ei enää edes löydy kartalta, sillä ne ovat voineet jäädä sotien jalkoihin, tai ne ovat kukistuneet laajojen imperiumien vallatessa ne. Tämä tekeekin vanhoista kartoista mielenkiintoisia ja mysteerisiä tutkimuskohteita. Tämä lisää puolensa arkeologisen tutkimuksen lisäksi yhteiskuntatieteisiin, kun lähdetään tutkimaan esimerkiksi eri alueilla asuvien ihmisten identiteettiä. Ihmisten identiteetti on nimittäin yllättävänkin paljon sidoksissa siihen alueeseen, missä hän on syntynyt ja kasvanut. Tämä selittää myös sen, miksi monet ihmiset, joiden kotimaata ei sinällään ole enää geografisesti olemassa, tuntevat suurta patrioottisuutta eli isänmaallisuutta. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi Kurdit. Kurdistan oli ennen kokonainen valtio Lähi-idässä, mutta nykyään sen asukkaat ovat hajautuneet moniin eri Lähi-Idän maihin, tai he ovat joutuneet lähtemään pakolaisiksi omasta maastaan. Nämä ovat tarinoita, joita kukaan ei voi valita, mutta eri kansojen kulttuurit, arvot, sekä hallitsijat ovat aina sotineet eri alueista ja tavoista jakaa ne.
Vuosikymmenten saatossa karttojen rakenne siis elää jatkuvasti. Muutos voi juohtua lähinnä kolmesta seikasta: Maiden välisistä erimielisyyksistä eli sodasta ja uudesta rajanjaosta, maanmittaustaitojen kehittymisestä sekä luonnonmullistuksista ja luonnonkatastrofien aiheuttamista tuhoista ja muutoksista.