Siirry suoraan sisältöön

Karttapaikkapalvelu esittelyssä

  • Maria 
Karttapaikkapalvelu

Yhä useammalle meistä karttapalvelut netissä ovat käteviä ja niitä on nopea käyttää. Usein ne ovat myös ajan tasalla ja karttoja pystyy katsomaan maastokarttoina, taustakarttoina tai jopa ilmakuvina. Monet kartat ovat maksuttomia ja useimmat niistä auttavat, kun on etsimässä jotakin vieraampaa kohdetta eikä ole aivan varma sen sijainnista. Älypuhelimesta on mahdollisuus katsoa karttoja sekä niistä saa puhutut reittiohjeet, jolloin autolla ajaminen on helpompaa, kun ei tarvitse katsella paperisia karttoja. Tällä kertaa käymme läpi, millainen on Maanmittauslaitoksen karttapaikkapalvelu ja sitä, mitä se käyttäjälleen tarjoaa.

Maanmittauslaitoksen karttapaikkapalvelun päätoiminnot

Maanmittauslaitos on jo vuosia kehitellyt erilaisia palveluita ja yksi niistä on karttapaikkapalvelu. Se on palvelu, jossa voi tutustua rekisteröitymättä taustakarttoihin, ilmakuviin sekä maastokarttoihin. Se antaa mahdollisuuden katsella esimerkiksi lapsuuden maisemia etsimällä paikan joko nimellä tai koordinaateilla. 

Palvelun hakutoimintoja on kehitetty niin, että niitä voi tehdä useammalla eri tavalla. Hakusanassa voi käyttää tähteä joko sanan alussa, keskellä tai lopussa ja maksimissaan eri vaihtoehtoja löytää huikeat 500 kappaletta. Myös kiinteistötunnuksen voi helposti selvittää hakemalla kohdetta osoitteella tai nimellä. Karttoja voi myös tarpeen tullen tulostaa.

Kartalle voi tehdä myös erilaisia merkintöjä ja niitä voi lähettää ystäville karttalinkkinä. Näin esimerkiksi retkeilystä innostuneet ystävykset voivat vaihtaa tietoja siitä, mistä löytyy mielenkiintoista nähtävää tai hyvä retkeilypaikkoja. Tärkeitä työkaluja ovat myös mittatyökalut, jolla voi mitata etäisyyksiä tai pinta-aloja. Jälkimmäinen tekee kartoista mielenkiintoisen, koska sillä voi katsoa miten laajalla alueella on retkeillyt päivän aikana.
Myös kohteen osoitetta voi etsiä, koska kartalla on ikoni sitä varten. Klikkaamalla ensin ikonia ja sitten paikkaa, saa koordinaatit, lähimmän osoitteen sekä paikkakunnan. Se siis antaa osoitteen myös sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole rakennusta. Karttojen käyttäminen on yhtä helppoa kuin tutkisi, mitä kasinot tarjoavat.

Karttapaikkapalvelu ja muita toimintoja

Koordinaatteja pystyy käsittelemään karttapaikkapalvelussa eri tavoin. Ne voi syöttää kenttiin ja sen jälkeen ne tulevat näkyviin kartalla. Karttapalvelu näyttää myös koordinaatit sellaisina kuin niitä tarvitsee hätäpuheluissa. Mikäli materiaaleissa havaitsee virheitä tai haluaa antaa muuta palautetta, niistä voi ilmoittaa käyttämällä Anna palautetta -valintaa.

Karttapaikkapalvelussa on myös Osta karttoja -osio, josta onnistuu karttojen tilaaminen sekä tietenkin maksaminen. Karttatulosteelle voi valita useampia sisältöjä sekä erilaisia materiaaleja, mihin kartta tulostetaan. Tulosteelle voi valita erilaisia tietosisältöjä kuten kiinteistötunnukset, mittakaavan, miltä alueelta kartta tulee sekä koon. Tuloksen saa paperille, kankaalle tai säänkestävälle muoville painettuna. Ne toimitetaan postitse kotiin. Karttoja saa myös pdf -muodossa. Karttojen käyttäminen on tänä päivänä helppoa ja niistä on huomattavasti enemmän hyötyä kuin paperisista vastaavista aikoinaan ennen älypuhelimia.

Sivustolta löytyviä muita tarpeellisia tietoja

Latauspalvelusta on mahdollisuus saada maksutta laserkeilausaineistoa, korkeusmallia sekä maastotietokantaa. Palvelu on toistaiseksi vielä beta -versio, joten sitä kehitetään edelleen ja välttämättä kaikki ei toimi kuten pitäisi. Sinne myös lisätään uusia aineistoja vähitellen.

Sivustolla on myös tarkemmat tuotekuvaukset siitä, mitä palvelu sisältää ja millaisia erilaisia mahdollisuuksia niitä on saada. Sieltä löytyy esimerkiksi näkörajoitteisille niin sanottua selkokarttaa. Myös karttamerkeille on oma selitysosionsa. Karttatulosteille löytyy hinnasto ja käyttöehdoissa on lueteltu tarkasti, mitkä asiat ovat maanmittauslaitoksen vastuulla ja mitä taas käyttäjän. Näiden lisäksi sivulle on myös kirjattu tekniset tiedot eli millä selaimilla palvelun toimintoja voi käyttää.

Sivulla on myös annettu hyvin käyttökelpoisia ohjeita siihen tilanteeseen, kun tilaa itselleen karttatuotteita eli mitä on hyvä huomioida silloin, kun laatii itselleen karttatulostetta. Vinkit antavat hyviä neuvoja, mitä huomioida missäkin mittakaavassa ja ohjeissa suositellaankin aina katsomaan esikatselukuvaa, jotta näkee, millaisena kartta tulee ja vastaako se niitä tarpeita, joihin sen on ajatellut.

Avainsanat: