Kartoista kiinnostuiden ihmisten harrastuksiin on perinteisesti kuulunut suunnistus, karttojen piirtäminen ja vanhojen karttojen keräily, mutta nykyään on myös eräs vähän uudempi laji joka on saanut kartta intoilijat valtaansa. Kyseessä on Geokätköily, joka on tullut todella suosituksi. Lajin ideana on että jokaisella kätköllä on internetissä oma kätkökuvaus, joka sisältää myös muuta tietoa kätköstä ja sen sijainnista.
Yleensä kätkö suljetaan muovirasiaan, joka on vesitiivis. Kätkö joutuu kuitenkin olemaan ulkona ja erilaisissa olosuhteissa pitkiäkin aikoja. Muovirasian sisällä on useimmiten lokikirja ja edes jonkinlainen paperi johon löytäjä voi merkitä löytö päivämäärän. Joskus kätköissä voi olla niin kutsuttuja ”reissaajia”, jotka ovat esimerkiksi travel bugeja tai geokolikoita. Nämä ”reissaajat” siirtyvät kätköstä toiseen harrastajien mukana. Näillä kyseisillä reissaajilla on jokaisella oma yksilöllinen tunnuksensa, joilla niiden matkaa voi seurata netissä. Yleistä on myöskin että niiden tavoite on matkustaa johonkin tiettyyn ennalta määriteltyyn kohteeseen, vaikkapa toiseen maahan tai kaupunkiin.
Tärkeää on kuitenkin kätköjä tehdessään muistaa, että kätköjen tulee sijaita alueilla joihin kaikilla on vapaa pääsy, eli yksityispihoille tai luonnosuojelualueille niitä ei tule piilottaa. Pihoille tietenkään yksityisyyden takia ja luonnosuojelualueille luonnon vahingoittumisen takia. Muutenkin aiheesta kiinnostuneen on hyvä lukea harrastuksen säännöt ennen kuin aloittaa sitä, sillä tässäkin pätee vanha sananlasku, ”parempi katsoa kuin katua”.
Geokätköily sopii hyvin kaikille luonnosta ja siellä liikkumisesta pitäville, jotka haluavat samalla myös pieniä pähkinöitä purtaviksi.
Mielenkiintoista on se että, geokätköily alkoi jo jossain muodossa 1850-luvun Englannissa, jossa sitä silloin kutsuttiin nimityksellä ”lodjaus”. Kumpikin laji vaatii harrastajaltaan terävää päättelykykyä ja hyvää yleissivistystä.
Kätkötyyppejä on olemassa monia erilaisia ja nyt kerrommekin muutamia erilaisia.
Suurtapahtumat ovat tapahtumia, joihin osallistuu minimissään 500 geokätköilijää. Näitä suuria tapahtumia järjestetään aina välillä ja Suomessa on ehtinyt olla aikavälillä 2011-2015, jo viisi näin suurta tapahtumaan Seuraava näin megalomaaninen tapahtuma järjestetäänkin tässä ihan lähiaikoina Kalajoen Hiekkasärkillä ja ajankohdaksi on valikoitunut 5.-7.8.2016.
Peruskätkö tarkoittaa yleisimmin käytössä olevaa geokätkö tyyppiä. Tämä onkin juuri se kätkötyyppi jonka koordinaatit harrastaja voi saada itselleen netistä.
Mysteerikätkön voi löytää vasta kun on ratkaissut jonkun arvoituksen. Arvoituksen ratkaisu tuo pelaajan ulottuville koordinaatit joilla hän voi sitten lähteä jahtaamaan varsinaista kätköä!
Maisemakätkö, toiselta nimeltään geokohde eli maakätkö vaatii löytäjäänsä käymään jossakin kohteen koordinaattien osoittamassa geologisesti mielenkiintoisessa paikassa, jonka jälkeen kätköilijän on osoitettava esimeriksi valokuvalla todite siitä että hän on käynyt kyseisessä paikassa. Valokuva täytyy liittää kätkön lokiin ja jättää sinne.
Multikätkö, tarkoittaa kätköä joka sisältää monta eri kätköä yhden kätkön sisällä. Multikätkössä yksi vihje johtaa toiseen, joiden jälkeen tavoitettavissa on varsinainen pääkätkö.
Geokätköily on siis varsin monipuolinen ja aktiivinen harrastus, johon itse suunnistusta harrastavana jäin heti ensikerrasta koukkuun ja kunnolla. Nykyään en malta odottaa viikonloppuja, kun mielessä on vain ja ainoastaan se mistä ja millooin löydän seuraavan kätkön. Suosittelen lajia kaikille, koska se on myös sellainen, jota voi harrastaa yhdessö koko perheen kanssa!