Ilmakuvauksesta on tullut entistäkin suositumpaa maanmittauksenkin saralla. Kuten YLE artikkelissaan kertoo, kopterikameroita käyttää yhä useampi taho ja tästä syystä ilmakuvauksesta on tullut entistäkin tehokkaampaa. Viime kuussa Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti uudesta kansallisesta ilmakuvausohjelmasta ja Karttakaaro-sivusto päätti ottaa selvää, mitä nämä uudet suunnitelmat tuovat tullessaan!
Kansallinen ilmakuvausohjelma
Tämän uuden projektin tarkoituksena on luoda organisoituneempi kokonaisuus, joka auttaa Maanmittauslaitosta, Suomen metsäkeskusta sekä Maaseutuvirastoa heidän tehtävissään. Maanmittauslaitos tietenkin käyttää ilmakuvia kartoituksessa sekä Maastotietokannan ylläpitämisessä, Suomen metsäkeskus saa kuvista lisätietoa metsävaratietoihin liittyen ja Maaseutuvirasto päivittää peltolohkorekisteriä ilmasta otettujen kuvien avulla. Tämän lisäksi ilmakuvia käytetään paljon myös suunnitteluprojekteissa ja paikkatietorekistereissä. Kun ilmakuvat ovat saatavilla koko Suomen kattavasta tietokannasta, asiat etenevät huomattavasti nopeammin ja tarkemmin. Ilmakuvat säilytetään avoimena kaikille tahoille.
Normaalisti alueet ilmakuvataan Suomessa noin viiden vuoden välein, mutta pohjoisemmassa aikaa saattaa kulua jopa kymmenen vuotta. Kansallisen ilmakuvausohjelman ansiosta kuvat eivät miltään alueelta tule olemaan enää yli viittä vuotta vanhoja. Suunnitelmissa on kuvata alueita joka toinen kerta keväällä ja joka toinen kerta kesän aikana.
Ilmakuvausohjelman tekijät eivät vielä ole tiedottaneet mahdollisesta kopterikameroiden käytöstä, mutta oletettavaa on, että uutta teknologiaa hyödynnetään tässäkin projektissa.
Kartat, maanmittaus ja ilmakuvaus
Miten tämä kaikki sitten vaikuttaa kartoitukseen ja maanmittaukseen? On varmasti sanomattakin selvää, että karttojen ja aluetietojen päivitys tulee olemaan entistäkin helpompaa. Ilmakuvausohjelman ansiosta pienemmätkin kartoituksen parissa toimivat yhteisöt voivat saada uutta tietoa syrjäisemmiltäkin alueilta. Alueiden suunnittelusta ja havainnoimisesta noin yleisestikin tulee entistä helpompaa.
Koska kyseessä on suuri muutos, siirtymäkauden lasketaan kestävän vuodesta 2016 aina vuoteen 2019, jolloin koko Suomen tulisi olla mukana ilmakuvausohjelman kuvausalueissa.