Siirry suoraan sisältöön

Maantieteiden ja kartoituksen opiskelu

  • Admin 

Hyvää kevätpäivää kaikille! 

Monia maantieteistä, kartoituksesta, ja maanmittauksesta kiinnostuneita mietityttää, miten voisi saada unelmiensa ammatin alalta. Minä olen valmistunut yliopistosta diplomi-insinööriksi, suuntautuen kiinteistötalouteen, joten olen siis opiskellut alaa melko laajalti, ja tänä päivänä työskentelen alalla, joka on minun intohimoni. Tänään kerromme, kuinka sinäkin pääset toteuttamaan unelmiasi!

Maanmittaus

Maanmittausta on mahdollista opiskella niin ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa, kuin yliopistossakin. Ammattikouluissa pääsee opiskelemaan maanmittausta, ja valmistuu kartoittajaksi, suoritettuaan maanmittauksen perustutkinnon. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella maanmittausinsinööriksi opiskelemalla maanmittaustekniikkaa Diplomi-insinööriksi valmistuminen vaatii yliopistossa opiskelua. Aineena on yleensä joko geomatiikka tai kiinteistötalous. Yliopistosta valmistuneet maanmittausinsinöörit voivat toimia erilaisissa alan tehtävissä, jonka ammattinimikkeitä ovat muun muassa kehitysjohtaja, kaupungingeodeetti, tai paikkatietokonsultti.

Maantieto

Maantieto on laaja opiskeluala, jonka opiskeleminen antaa monipuoliset mahdollisuudet työmarkkinoille. Yleisimpiä ammatteja yliopistosta valmistuneille maantieteilijöille ovat esimerkiksi erilaiset tutkimustehtävät, ja opettaminen. Maantiedettä pääsee opiskelemaan Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopstossa, Oulun yliopistossa, sekä Turun yliopistossa. Parin vuoden maantieteen opintojen suorituksen jälkeen voi valinta suuntautumislinjaksi joko yleisen maantieteen tai suunnittelumaantieteen, tai maantiedon opettajaksi valmistavat erikoistumisopinnot. Suunnittelumaantiedettä on tarjolla ainoastaan Helsingin yliopistossa ja Oulun yliopistossa.

Geologia

Geologiaa voi maantieteiden tavoin opiskella yliopistossa. Opinnot antavat valmiudet toimia muun muassa erilaisissa tutkimustehtävissä liittyen maaperään, geokemiallisiin tutkimuksiin, sekä esimerkiksi kaivosgeologin, tai kallioperäkartoituksen alalla.