Siirry suoraan sisältöön

Miten lukea karttoja?

  • admin 

Jokainen muistaa varmasti koululiikunnan tunnit, jolloin vuorossa oli suunnistusta. Laji, jota toiset rakastavat ja toiset vihaavat. Suurin syy siihen miksi suunnistus ei ole monen mieleen, on varmasti  se että karttojen lukeminen koetaan ongelmalliseksi. Jos karttojen lukeminen on hallussa, suunnistuksesta tulee hauskaa ja jännittävää, joka vie mennessään kuin huomaamatta.

Kouluissa käydään toki läpi karttojen lukemista ja tärkeimpiä merkkejä, mutta mitä luultavimmin monelta yläasteikäiseltä nuo kullanarvoiset tiedot, menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Tärkein asia joka kuitenkin jokaisen tulisi muistaa lukiessaan karttaa, on mittakaava. Se kertoo kuinka paljon karttaan merkittyjä asioita on jouduttu pienentämään ja kuinka paljon pienempiä ne ovat kartalla kuin todellisuudessa. Hyvä sääntö on muistaa, että kun ottaa mittakaavaluvusta pois kaksi viimeistä nollaa, saa selville kuinka montaa metriä vastaa kartalla näkyvä 1cm. Yksinkertaista, eikö totta?

Toinen tärkeä asia muistaa on se, että kartalla näytetään vain ja ainoastaan sen kannalta välttämättömät asiat, eli kartta on todella yksinkertaistettu kuva maastosta. Mitä pienemmäksi mittakaava kartassa menee, sitä enemmän karttaa joudutaan ns. yksinkertaistamaan. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi talojen ja teiden koot eivät ole enää tarkkoja tai yksittäisiä puita ei ole kartassa esitetty. Kun mennään 1: 1 000 000 karttaan, edes taajamat eivät näy kartalla enää kuin pienenä pisteenä.

Uudet digitaaliset kartat ovat kuitenkin saapuessaan tuoneet runsaasti erilaisia mahdollisuuksia. Näitä karttoja käyttäjän on helppo esimerkiksi muokata tai käsitellä tietokoneella, jolloin paikkoja ja asioita voi yhdistää huomattavasti paremmin ja saada asiaan paremman yleiskuvan. Tälläisiä ohjelmasovelluksia on olemassa lukuisilla eri valmistajilla nykyään ja jos karttojen kanssa pelailu kiinnostaa, ovat nämä todella hyviä vaihtoehtoja.

Moni saattaakin aikuisena huomata, että nuorena koululaisena inhotut kartat, ovatkin niihin paremmin perehtyessään todella mielenkiintoisia ja antoisia luettavia, joiden parissa vierähtää tunti jos parikin todella helposti!