Siirry suoraan sisältöön

Mysteerikätkö on geokätköilyn parhaita puolia

  • Maria 
Geokätköilyyn tuo mielenkiintoa lisää mysteerkätkö.

Ymmärtääkseen, mikä mysteerikätkö on, kannattaa ensin palauttaa mieleen geokätköilyn ydinajatus. Kyseessähän on mainio ulkoilu- ja reippailuaktiviteetti, jossa etsitään ja halutessaan myös piilotetaan rasioita, joita kutsutaan geokätköiksi. Näitä kätköjä voi etsiä joko GPS-satelliittipaikannuksella tai ihan vain omalla älypuhelimella, kuten yleisemmin tehdään. Yleisin geokätkö on sään kestävä muovirasia, jossa on vähintään lokikirja, johon harrastajat kuittaavat kätkön löytyneeksi.

Haastetta tarjoaa mysteerikätkö

Geokätköjä on paljon erilaisia. Edellä kuvatun peruskätkön lisäksi yleisesti käytössä on esimerkiksi multikätkö, joka koostuu useammasta kätköstä, joissa edellisen vihje johdattaa aina seuraavaan tai Wherigo-kätkö, johon liittyy pelaamista. Mysteerikätkö puolestaan on kätkö, jossa nimensä mukaisesti joutuu ratkaisemaan mysteerin tai suoriutumaan haasteesta ennen kuin kätkö koordinaatteineen löytyy.

Ratkaistava mysteeri voi olla oikeastaan melkein mitä tahansa tietokilpailukysymyksistä salakirjoitukseen. Osa mysteereistä on helppoja, jotkut voivat vaatia viikkojenkin pähkäilyn. Mutta miten mahtavaa onkaan, kun mysteeri lopulta selviää! Mysteerikätkö voi olla myös haastekätkö. Tyypillisin haaste liittyy nopeuteen ja sitkeyteen, kun lyhyessä ajassa pitää löytää tietty määrä kätköjä. Geokätköily on osittain juuri siitä syystä suosittua, että kätköjen vaikeustaso vaihtelee ja jokaiselle löytyy sopiva.

Luonnossa tai kaupungilla

Geokätköily on aivan omanlaisensa tapa ulkoilla ja käyttää samalla hoksottimiaan. Kätköjä voi olla missä tahansa esimerkiksi luonnossa puiden ja kivien alla, mutta yhtä hyvin urbaanissa ympäristössä vaikkapa siltojen ja penkkien alla. Mysteerikätköjen selvittämisestä seurannutta voittajafiilistä on vaikea jäljitellä, niin omaa luokkaansa se on. Kun muutaman mysteerin selvittää, tulee hinku kokeilla niitä lisää.

Avainsanat: