Siirry suoraan sisältöön

Nykyaikainen navigointi

  • Admin 

Jos totta puhutaan, harva meistä enää käyttää paperisia karttoja arkipäiväisessä elämässä. Tilalle ovat tulleet uudenaikaisemmat metodit, kuten karttasovellukset, ja navigaattorit. Jokaisesta älypuhelimesta löytyy jonkinlainen kartta tai navigaattori, jonka avulla voi löytää perille ympäri maailman. Ennen puhelimien navigaattoreita, tuli suosituksi navigaattorilaitteet, jotka voidaan asentaa autoihin. Ne ovat nykyäänkin käytössä monella enemmän autoilevalla, esimerkiksi lähestulkoon kaikilla taksikuskeilla, ja muilla ammattiautoilijoilla on käytössään navigaattorit.

Mennään hetkeksi takaisin puhelinsovelluksiin. Karttoihin liittyviä sovelluksia ovat esimerkiksi kaikkien tuntema Google Maps. Kyseinen sovellus on yleensä valmiina Android-laitteissa, ja se on mahdollista hankkia myös muihin mobiililaitteisiin ilmaiseksi. Google Maps toimii myös nettiselaimen kautta, ja sieltä karttasovelluksetkin on saanut alkunsa. Sieltä löytyy kartta maailman miltei jokaisesta kolkasta. Mitä olemmekaan tehneet ennen Google Mapsia? Apple taas käyttää omissa laitteissaan heidän lanseeraamaansa sovellusta, joka on nimeltään suomeksi Kartat. Applen karttasovelluksessa on TomTomin kartat, joka on tunnettu laadukkaista navigaattoreistaan. Sovelluksessa on mahdollista katsoa karttaa, suunnitella reittiä, navigoida ääniohjeiden kera autoa ajaessa, sovelluksesta löytyy jopa isojen kaupunkien turistioppaat kaupunkikierroksen merkeissä, joissa näytetään nähtävyydet, ja niiden sijainti kartalla.

Suurimmassa osasta puhelimia on myös, GPS, jonka avulla kartat paikantavat sijaintisi. GPS on ollut puhelimissa jo paljon ennen varsinaisten navigaattori- ja karttasovellusten ilmestymistä matkapuhelimiin. Myös erillisiä GPS-laitteita on toki saatavilla. Kyseiset laitteet ovat tehty enimmäkseen suunnistamiseen ja maastossa liikkumiseen, ja ovatkin oiva apu siihen. Pelkän GPS-laitteen akku kestää paljon kauemmin kuin puhelimessa, ja kartat ovat tarkoitettu suunnistukseen. Ne myös kestävät monenlaisia sääolosuhteita paremmin kuin mobiililaitteet. Kannattaa siis harkita hankkimista, jos suunnistus tai muuten ulkona, erilaisissa maastoissa liikkuminen on harrastuksesi.