Siirry suoraan sisältöön

Suunnistuskartan merkit helpottavat etenemistä

  • Maria 
Suunnistuskartan merkit

Jos tykkää kulkea kartta kädessä ja samoilla metsässä, ovat suunnistusrastit oiva vaihtoehto ja hyvä harrastus. Suunnistuskartan merkit ovat luettavissa sekä kartalta että myös maastosta. Merkit kartalla ovat maaston mukaisesti ja mikäli merkit tuntee hyvin, pystyy liikkumaan helposti vertaamalla kartan merkkejä ympäristöön. Yleisimpiä merkkejä kartalla ovat korkeuskäyrät, vesistöt, rakennukset, jyrkänteet, maantiet sekä erilaiset maa-alueet. Kun ne tunnistaa, niin liikkuminen maastossa on suhteellisen helppoa.

Suunnistuskartan merkit ja niiden lisäksi kartan mittakaava kertoo, kuinka paljon maastosta tehtyä kuvaa on pienennetty. Mittakaava 1:10000 tarkoittaa, että sentti kartalla on 100 metriä maastossa ja vastaavasti 1:5000 tarkoittaa 50 metriä maastossa vastaa kartan senttiä.

Suunnistus harrastuksena

Sen lisäksi, että suunnistus on monipuolinen liikuntamuoto, se tarjoaa myös muitakin elämyksiä. Se sopii kaikille, eikä sen harrastaminen ole kiinni iästä tai sukupuolesta. Harrastuksen aloittaminen on helppoa ja sen voi aloittaa vasta aikuisenakin. Kun kokemusta karttuu, on paljon hyviä haasteita tarjolla.

Suunnistuskartan merkit on helppo oppia ja sen jälkeen pitää vielä opetella lukemaan maastosta samat asiat. Kuntosuunnistuksessa ei tarvitse pitää niin kovaa kiirettä, joten karttaa ja maastoa ehtii lukea huolella. Samalla löytää rastitkin. Ratavaihtoehtoja on yleensä useita ja niistä voi valita sen mukaan, mikä itsellä on kokemus.

Mitä suunnistustaito pitää sisällään?

Suunnistustaitoa tarvitsee myös retkeilijä, joten tärkeintä on kartanlukutaito sekä se, että osaa tulkita kompassia oikein. Suunnistamalla kokee luonnon ihan uudella tavalla. Seuraavia taitoja tarvitsee suunnistuksessa:

  • Taito liikkua epätasaisessa maastossa
  • Kompassin käyttötaito
  • Taito lukea karttaa

Kartan lukeminen

Suunnistusrastit ja toisaalta myös liikkuminen retkeille vaatii kartanluvun. Ja sekään ei riitä, että osaa kartalta tulkita merkit, merkit on myös kyettävä lukemaan maastosta. Eikä sekään helpota, kun huomaa, että maisemalla on tapana jonkin verran muuttua. Muutokset voivat johtua myrskyistä, soiden kuivumisesta sekä luonnollisen kasvun seurauksena.

Helpointa onkin opetella kartan lukeminen kokonaisvaltaisesti. Myös suunnistusrastit löytyvät tällä tavalla suhteellisen helposti. Havainnoinnissa kannattaa opetella tutkimaan samaan aikaan useita asioita. Esimerkiksi maastonmuodot, korkeuserot, järvet, kivet ja kalliot ovat hyviä merkkejä suunnistamisen kannalta. Mitä enemmän suunnistaa, sen varmemmaksi liikkuminen luonnossa tulee. Oppiminen vie aikansa, mutta se myös palkitsee. Karttamerkit oppii nopeasti, mutta on myös opittava mittakaavojen suhteutus luonnossa.