Siirry suoraan sisältöön

TARKKA satelliittikartta tarjoaa upeita yksityiskohtia

  • Maria 
Satelliittikartta on tarkka.

Suomen ympäristökeskus on tuonut tarjolle todella tarkkoja satelliittikuvia. Niissä maastoerittelykyky on todella hyvä, joten ne ovat myös kasvattaneet suosiotaan nopeasti. Joten eipä ole mikään ihme, että TARKKA satelliittikartta uutena karttapalveluna nousi heti suosioon, kun se julkaistiin. Satelliitit ovat kyenneet tekemään todella tarkkoja havaintoja muun muassa levälautoista ja ne on kartoista erottanut hyvin selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Palvelu tarjoaa nopean zoomailun lisäksi myös helppoa kuvien selaamista.

Paikkatietoaineistolla täydennetty TARKKA satelliittikartta

Sen lisäksi, että TARKKA tuo silmiemme eteen todella upeita yksityiskohtia kuten meren myrskyisiä aaltoja, palvelu on myös täydennetty paikkatietoaineistolla. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kuvia voi etsiä myös alueittain. Tarkkuudesta kertoo jotakin myös se, että kesällä voi seurata erilaisia ilmiöitä näiden karttojen avulla. Sellaisia ovat esimerkiksi veden sameusvaihtelut sinileväkukintojen ohella. Havaintoja voi tehdä myös jäiden lähdöstä tai niiden sulamisesta.

Jotta tarjottava data pysyy mielenkiintoisena, pyritään uutta dataa tuottamaan muutaman kerran viikossa. Se tietenkin riippuu pilvisyystilanteesta eivätkä kaikki instrumentit, joita on käytössä, havainnoi kaikkia tilanteita päivittäin. TARKAn tarjoamat kuvat ovat todellista herkkua verrattuna siihen, mitä Google Maps -satelliittikuva esimerkiksi kertoo maapallosta. Vaikka sen kuvat ovat myös mielenkiintoisia siksi, että maapallosta muodostetaan kolmiulotteinen kuva, on erilaisten ilmiöiden havainnointi vielä mielekkäämpää.

Pintalämpötilojen havainnointi

Myös pintalämpötilojen havainnointia voi tehdä jopa koko Itämeren kokoiselta alueelta. Näitä sekä levälauttoja voi zoomailla todella tarkassa muodossa. Ja mikä parasta, palvelua on kehitetty koko ajan eteenpäin. Se on kohdistettu myös sisävesille, jolloin myös järviltämme saa tarkkoja havaintoja. Niitä ovat humus- ja sameusaineistot. Karttapalvelu on käytössä kansalaisille sekä kaikille työssään näitä tietoja tarvitseville.

Avainsanat: