Siirry suoraan sisältöön

Verollepanokartat

  • admin 

verollepano

Tänään käsittelemmekin sitten vähän harvinaisempia karttoja, ainakin nykyään, sillä aiheena on tänään verollepanokartat. Näitä karttoja laadittiin pääasiallisesti ajalla 1765-1802 ja ne ovat pääosin geometrisiä karttoja. Syy miksi näitä kyseisenkaltaisia karttoja alettiin tehdä, oli se että Venäjän Keisarilta tuli käsky tehdä Viipurin alueella täydellinen verollepano. Tätä varten tarvittiin verollepanokarttoja, jotka auttoivat tässä kyseisessä asiassa.

Karttojen tekoa varten palkattiin vartavasten Ruotsista maanmittareita, jotka osasivat Ruotsissa voimassa olevat säännöt karttojen osalta. Karttojen tuli nimittäin noudattaa Ruotsin lainsäädäntöä. Karttoja laadittiin vuodesta 1765, aina vuoteen 1802, ainoastaan sodan keskeyttäessä toiminnan kahdeksi vuodeksi. Tällä ajalla jolla karttoja tehtiin, ehdittiin kuitenkin kartoittaa koko Viipurin läänin alue, joka sen aikaisilla mittausvälineillä ja tekniikoilla oli aikamoinen saavutus. Verollepano karttoja on myös osittain tehty Savon alueelta, jossa tiedot eivät kuitenkaan ole niin kokonaisvaltaisia kuin Viipurin alueella.

Karttojen ideana oli selvittää Keisarin hallinnolle tilojen potentiaalinen tuotantokyky ja siis se, kuinka paljon kunkin tilan tulisi maksaa veroja Keisarille. Myöhemmin karttoja käytettiin myös Isojaon kartaston perusteena.

Verollepanokartoissa kerrottiin hyvinkin yksityiskohtaisesti tilan nimi, maan pinta-ala, tilan rajojen listaus ja asukkaiden luokittelu niin säädyn kuin iänkin mukaan. Nämä kartat ovat siis varsinainen Keisarin ajan Suomen tietoaitta ja jopa aika yksityiskohtainen kurkistus tuon kyseisen ajan elämään. Tämän päivän historioitsijoille, nuo kartat antavat aivan ennennäkemättömän tärkeää ja historiallisesti arvokasta tietoa tuon kyseisen ajan ihmisten elämästä.

Ollaan siis iloisia että nuo kartat on huolella arkistoitu Suomen Valtion puolesta ja meillä kaikilla on halutessamme mahdollisuus päästä tutkimaan niitä tarkemmin. Näitä karttoja tutkiessa aika kuluu kuin siivillä ja tuntuu kuin olisi matkannut aikakoneella tuolle kiehtovalle ajanjaksolle Suomen historiassa.