Helsingin Sanomat ovat uutisoineet helmikuussa, että Suomi on löytynyt kartoilta jo liki 600 vuotta sitten. Tämä tarkoittaa, että Suomi on ollut merkitty kartalla jo 1400 -luvulla. Aluksi Suomi oli kuitenkin merkitty pelkästään pienenä saarena karttoihin. Tämä oli kuva, mikä Euroopan sydänmailla oli pinttynyt pohjoismaista. Myöhemmässä vaiheessa saari tarkennettiin kartoissa niemeksi ja vuonna 1927 Tanskalaisen Claudius Clavuksen piirtämässä kartassa, niemi oli nimetty Finlandiksi sekä Findhlapiksi. Tämä on ollut kaikkien aikojen ensimmäinen karttamerkintä, mitä suomesta on tehty. Toki sitä ennenkin on arabialaisessa maailmankartassa esiintynyt Turku sekä Häme eli Abua ja Tabast.
Suomi kuva on täsmentynyt Jakob Zieglerin tartuttua toimeen. Kuva täsmeni huomattavasti, sillä Zieglerillä oli todella lämpimät suhteet pohjoismaista oppineisiin ja näin hän sai lisätietoa pohjoismaista ja niiden kotiseuduista. Vuonna 1532 Jakobin pohjoismaisessa kartassa Suomen muodot olivat aika suoraviivaiset, mutta tässä vaiheessa kuitenkin leveyspiirit oli saatu aika kohdilleen. Näihin aikoihin tutkijat ovat alkaneet vasta hahmottelemaan maapalloa sekä eri maita ja tästä syystä leveyspiirit ovat olleet hyvin suuntaa antavia. Tähän aikaan maapallon hahmottaminen oli hyvin vaikeaa, sillä sen tutkimiseen oli todella vähän eväitä käytettävissä.
Joitakin vuosia myöhemmin Olaus Magnus, joka on Ruotsalainen tutkija alkoi laatia Carta marinaansa vuonna 1527. Hänen suurimpana pyrkimyksenään oli korjata aikaisempien karttojen virheet sekä kuvata hänen synnyinmaansa mahdollisimman tarkasti. Tähän karttaan Suomi oli piirretty porkkanan muotoisena.
Vasta 1600 -luvulla Suomi on alkanut muistuttaa pulleaa niemeä, jollaisena me kaikki suomen tunnemme. Tässä 200 vuoden aikana Suomi siis alkoi hahmottumaan kartoille. Entisaikaisten eväiden takia kävi hahmottuminen hyvin hitaasti, sillä suomen löytyminen kartoilta suunnilleen sellaisena mitä se tällä hetkellä on vei noin 200 vuotta.
Hullua ajatella miten karttoja on vuosia sitten alettu hahmottelemaan pikkuhiljaa eteenpäin, kun nykyään maailmankartta on hyvin selvä ja sitä on käytetty suomalaisessa opetuksessakin jo vuosia. Näille kaikille tutkijoille, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen hahmottaa maapalloa tulisi nostaa hattua, sillä työ on varmasti ollut ihan kaikkea muuta kuin helppo.
Toivottavasti tykkäsitte tästä postauksesta.