Useat Afrikan maiden liput toistavat samoja värisävyjä keskenään ja ne ovat värikkäitä. Esimerkiksi Mosambikin lipun pohjana on käytetty sissiliikkeen lippua. Ennen itsenäistymistään maa kuului Portugalille. Afrikkalaisista lipuista moni pohjautuu Etiopian lippuun. Se oli niitä harvoja maita, joka säilytti itsenäisyytensä, vaikka muuta mannerta hallitsi eurooppalaiset siirtomaavallat. Sen lippua onkin pidetty vertauskuvana afrikkalaiselle itsenäisyydelle. Lipun värit kuvaavat monia asioita. Sekä Mosambikin että Etiopian lipuissa on myös viisisakarainen tähti.
Afrikan maiden liput väriskaalalla
Kun Etiopia säilytti itsenäisyytensä eikä päätynyt eurooppalaisten siirtomaavaltojen käsiin, sen lippu on ollut esikuvana muille afrikkalaisille ja Afrikan valtioiden liput ovat siksi sävyltään samaan tyylisiä. Lipun keskellä oleva tähti kuvaa kansalaisuuksien yhtenäisyyttä ja sakaroiden väliset säteet puolestaan kertovat valoisasta tulevaisuudesta. Sinisen ympyrän on tarkoitus olla rauhan symboli ja keltainen raita sen alapuolella kertoo toivosta, yhdenvertaisuudesta sekä oikeudenmukaisuudesta.
Vihreä väri lipussa kuvaa luonnonvaroja ja hedelmällisyyttä. Punaisella kuvataan esi-isien tekemiä uhrauksia, joita itsenäisyys vaatii. Useimmissa Afrikan lipuissa toistuvat siis vihreä, keltainen ja punainen. Näiden lisäksi lippuihin on lisätty musta. Se on symbolinen väri UNIA:n eli Yhdysvalloissa toimineesta mustien vapausliikkeestä. Jokaisen maan lipusta löytyvät erilaiset yksityiskohdat riippuvat maan tilanteesta silloin, kun lippua on suunniteltu.
Sissiliikkeet ja Afrikan valtioiden liput
Afrikan maiden liput toistavat samoja värejä, ja lisäksi joissain lipuissa löytyy erilaisia symboleita. Näistä hyvä esimerkki on Mosambikin lippu. Sen värisävyinä ovat vihreä, valkoinen, musta ja keltainen sekä punainen. Vihreä kuvaa luonnonvaroja ja keltainen kertoo mineraaleista. Musta kuvaa Afrikan mannerta sekä valkoisella halutaan osoittaa rauhaa. Punaisella kolmiolla kertoaan itsenäisyystaistelusta, joka oli varsin verinen. Lipussa on lisäksi rynnäkkökivääri kertomassa maanpuolustuksesta sekä kuokka maanviljelyksestä. Avoin kirja kertoo koulutuksen tärkeydestä.
Tähdellä on usein oma merkityksensä. Mosambikin lipussa se kuvaa aatesuuntaa, joka on peräisin marxilaisuudesta. Tähteä ja kivääriä on ehdotettu poistettavaksi, mutta ne ovat edelleen lipussa. Afrikan maiden liput toistavat samoja värejä ja muun muassa Etelä-Afrikan lipun värimaailma toistaa punaista, vihreää, valkoista, mustaa, kultaa ja sinistä.
Lippujen ja korttipakan yhtäläisyys
Ihan äkkiä ei tule miettineeksi, että pelikorteissa kuvataan samalla tavalla aseita kuin Mosambikin lipussa. Padan kuvio on kehittynyt hilparin kärjestä, hertta puolestaan on saanut kuvionsa varsijousen kärjestä, risti nuija-aseesta sekä ruutu kuvaa yksinkertaisesti keihään kärkeä. Eipä siinä tule aseita mietittyä, kun korttipelit ovat etenemässä kiivaimmillaan. Risti mielletään monessa maassa apilaksi ja ruutu timantiksi, mutta taustalla ovat kuitenkin aseet, joita on käytetty keskiajalla.
Etelä-Afrikan lippu ei kuvaa asetta, vaan enemmänkin rauhaa. Yhteistä pelikortteihin on värit punainen ja musta. Tosin tässä lipussa musta tulee presidentin tunnuksesta ja punainen puolestaan Alankomaiden lipusta, josta myös on poimittu valkoinen ja sininen. Maailman monivärisimmät liput löytyvät juuri Etelä-Afrikasta sekä Sudanista. Molemmissa on kuusi väriä.
Afrikan maiden liput ja hiukan historiaa
Afrikka on maanosana mielenkiintoinen. Se on rikas, jos sitä mitataan luonnonvaroilla. Talous on varsin köyhää. Kehitystä ovat hidastaneet ensin orjuus ja sen jälkeen vuosisadan ajan siirtomaajärjestelmä. Maiden rajat ja kartat ovat peräisin nimenomaan siirtomaa ajalta, joten niiden perustana ei ole kansallisuudet tai heimot. Suurin osa maista itsenäistyi 1960-luvulla ja edelleen sodat ovat monen afrikkalaisen maan riesana.
Itsenäisiä maita on nykyisellään 54, mutta etnisiä ryhmiä Afrikan alueella on tuhansia. Se tarkoittaa, että kaikilla on omat kulttuurit, uskonnot, kielet ja jopa historia. Alueella asuvat valkoihoiset ovat 1880-luvun jälkeen tulleiden siirtolaisten jälkeläisiä.
Vaikka maita on monta ja kulttuuritkin poikkeavat toisistaan, Afrikan maiden liput ovat väritykseltään hyvinkin samankaltaisia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Itsenäistyminen sai aikaan, että lipuilla pyritään korostamaan Afrikan yhtenäisyyttä. Väreillä pyritään tuomaan esiin luontoa ja rauhaa. Kuviot ovat erilaisia ja monissa lipuissa on myös siirtomaa-aikaisten emämaiden värejä muistuttamassa niiden isännyydestä. Monessa näistä maista lippu on vaihtunut useampaan kertaan, mutta itsenäistymisen jälkeen pysynyt samana.