Oletko koskaan miettinyt, kuka keksi idean kartasta? Tai miten maailman ensimmäiset kartat syntyivät? Kuka ne teki, ja mihin, jos paperia ei vielä ollut olemassakaan? Tänään perehdymme aiheeseen, sillä koemme sen itse hyvin kiinnostavana, ja toivomme, että aihe kiinnostaa myös lukijoitamme.
Jos mennään aivan karttojen alkuajoille, ensimmäiset kartan tapaukset maalaukset on tehty luolien seinille luolamaalauksina. Sen jälkeen karttoja on tehty muinaisessa Egyptissä ja Babyloniassa. Vanhin tunnettu Babylonialainen kartta on jo vuodelta 2500 eaa.
Kartoitusmenetelmien synty
Erastothenes loi pohjan tieteelliselle kartografialle. Hän oli antiikin matemaatikko, ja tähtitieteilijä. Hän on mitannut maapallon ympärysmitan, keksinyt leveys- ja pituuspiirit, sekä laskenut maapallon akselin kallistuskulman. Erastothenes on kirjoittanut useita kattavia teoksia maantieteestä. Rooman valtakunnassa hispanialainen Pomponius Mela oli yksi merkittävimpiä kartografeja. Hän on julkaissut teoksen, jossa esitettiin maailmankartta kokonaisuudessaan, Melan versiona. Jo Pompnius Melan maailmankartassa Skandinavia on nimetty Skandinaviaksi. Myös muinaisessa Kiinassa on löydetty alkuaikojen karttoja, jotka on tehty piirtämällä musteella muun muassa puupalikoihin. Kiinalaisiin karttoihin on merkitty vesistöjä, ja hallinnollisesti merkittäviä paikkoja, sekä teitä erilaisilla symboleilla.
Keskiajalla luotiin karttoja koko maailmasta, joissa otettiin käyttöön esimerkiksi eri ilmastovyöhykkeitä ja maanosia. 1400-luvulla portugalilaisen prinssin, Henrik Purjehtija mukana kulkenut kartografi Jehudà Cresques yritti piirtää mahdollisimman tarkan kartan Afrikan rannikosta. Henrik Purjehtija oli löytöretkeilijä, jonka mukana Cresques kulki tutustumassa Afrikkaan.
Kristofer Kolumbuksen mukana kulkenut Juan de la Cosa, oli ensimmäinen kartografi, joka piirsi maailmankarttaansa molemmat Amerikan mantereet. Vuonna 1527 tehty maailmankartta, jonka piirsi Diogo Riberion, pidetään ensimmäisenä tieteellisenä karttana, sillä se esitti tarkasti muun muassa Etelä- ja Väli-Amerikan muodot.
Vuonna 1884 nollameridiaaniksi määritettiin Greenwichin meridiaani, joka sijaitsee Lontoon Greenwichissa. Sen mukaan on nimetty myös GMT-aika, joka tulee sanoista Greenwich Mean Time.