Siirry suoraan sisältöön

Suunnistus

  • Admin 

Kartoituksesta kiinnostuneena olen luonnollisesti kiinnostunut myös suunnistuksesta, joka on paitsi loistava tapa liikkua luonnossa, myös hyvä tapa oppia kehittää kartanlukutaitoja. Päätin kertoa hieman, mistä suunnistuksessa on kyse, ja miten olen itse päätynyt harrastamaan suunnistusta. Itse asiassa voin sen verran paljastaa, että innostukseni kartoitukseen, ja maanmittaukseen lähti nimenomaan suunnistuksesta. suunnistaja

Mitä on suunnistus?

Ensimmäinen kysymys lienee, mitä on suunnistus, ja mitä se käytännössä tarkoittaa? Suunnistus lajina on maastossa liikkumista, ja sen tavoitteena on löytää kartalle merkityt rastit luonnossa. Suunnistuskilpailuissa on tarkoitus löytää rastit oikeassa järjestyksessä, ja mahdollisimman nopeasti, mutta suunnistusta voi harrastaa myös ilman tarkoitusta olla nopea, tai ajanottoa. Suomessa suunnistus on todella suosittu laji, ja Suomessa onkin loistavat puitteet suunnistukseen upean, kauniin luonnon ansiosta. Suunnistusmaastoja, ja rasteja on joka puolella Suomea metsissä, etenkin tunnetuissa maastoissa. Suunnistuskarttoja on mahdollista tulostaa useimpiin suunnistusmaastoihin netistä. Kartan lisäksi on hyvä olla GPS-laite, joista puhuimme enemmän edellisessä artikkelissamme. Myös kompassi tulee välillä käyttöön suunnistuksessa. Kompassin käytön opetteleminen kannattaa, jo mahdollisimman nuorella iällä.

Missä ja miten harrastaa suunnistusta?

Kaiken, mitä suunnistuksesta tulee tietää ennen aloittamista, pääset lukemaan Suomen suunnistusliiton sivulta. Sieltä löydät esimerkiksi eri seurat, ja suunnistustapahtumat, sekä tietoa erilaisista suunnistuksen muodoista. Suunnistus ei vielä ainakaan toistaiseksi ole olympialaji, mutta maailman mestaruudesta siinäkin kilpaillaan. Suomalainen suunnistaja, Minna Kauppi, on suunnistuksen suomen mestari, sekä nuorten maailmanmestari vuodelta 2001, ja 2002.